Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
E-shop
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zákazník by mal vedieť, kedy bol mäsový výrobok nakrájaný

Zákazník by mal vedieť, kedy bol mäsový výrobok nakrájaný
Ilustračné foto: SITA
22. decembra 2014 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť

Zväz obchodu však namieta, že táto informácia nie je pre spotrebiteľa potrebná a dôležitejší je pre neho dátum spotreby.

Ministerstvo pôdohospodárstva chce zmeniť potravinový kódex

Spotrebiteľ by mal byť informovaný už nielen o dátume spotreby mäsového výrobku, ktorý si chce kúpiť, ale aj o tom, kedy bol nakrájaný alebo vybalený v predajni. Uvádzanie presného času a dátumu by mali obchodníci povinne zverejňovať v blízkosti mäsového výrobku. Novinku chce ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka zaviesť vo vyhláške o mäsových výrobkoch, ktorou transformuje potravinový kódex.

Zväz obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) však namieta, že táto informácia nie je pre spotrebiteľa potrebná a dôležitejší je pre neho dátum spotreby. Podotýka, že táto požiadavka je technicky nezrealizovateľná, nakoľko všetky výrobky sa neotvárajú a nekrájajú v rovnakom čase.

„Všetky údaje vychádzajúce na etikete pre zákazníka sú vopred systémovo nadefinované a údaj „čas a dátum krájania alebo vybalenia“ nie je možné vopred systémovo nadefinovať. V praxi by to znamenalo, že zamestnanec by musel požadované údaje vpisovať na etiketu rukou, čo je neprípustné ako z hygienického hľadiska tak aj z hľadiska možnosti pochybenia,“ namieta ZOCR. 

Podľa ZOCR by takáto úprava mala vplyv na cenu výrobkov, ako aj na predĺženie času predaja. Pripomína, že k zákazníkom je údaj o čase krájania a vybalenia k dispozícií k nahliadnutiu v evidencii, ktorú budú obchodníci viesť. Ministerstvo však pripomienku obchodu neprijalo. Svoj návrh obhajuje ochranou spotrebiteľa, potrebou informovať ho a zabezpečiť kvalitu, zdravotnú neškodnosť a bezpečnosť potravín. 

K informáciám o výrobku by mali pribudnúť aj údaje o látkach spôsobujúcich alergiu alebo neznášanlivosť. V súčasnosti potravinový kódex požaduje len názov mäsového výrobku, obchodné meno a sídlo jeho výrobcu a dátum spotreby. 

Agrorezort zároveň stanovuje, že nebalený mäsový výrobok sa musí predať najneskôr do 24 hodín od jeho nakrájania. Ak je trvanlivý, lehota je 48 hodín.

„Ak ide o mäsový výrobok vybalený z pôvodného obalu, v ktorom bol balený vo vákuu alebo v ochrannej atmosfére alebo bez tohto ošetrenia, jeho trvanlivosť po porušení tohto obalu určí výrobca,“ uvádza MPRV v návrhu vyhlášky. 

Ministerstvo pripravilo vyhlášku ešte v lete tohto roka. „Keďže ide o vyhlášku, ktorá patrí do neharmonizovanej oblasti legislatívy, táto bude ešte predmetom vnútrokomunitárneho pripomienkového konania, teda musí ísť na pripomienkovanie všetkým členským krajinám,“ konštatuje riaditeľ odboru komunikácie a marketingu MPRV Peter Hajnala. Ak k návrhu nebudú pripomienky, bude to trvať tri mesiace, ak by však niektorá členská krajina EÚ pripomienky mala, lehota sa predĺži o ďalšie tri mesiace.

Odporúčané ebooky

Odporúčané články

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ekonomika

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

26apr6:30Cash Flow - Prehľad peňažných tokov podľa súčasnej právnej úpravy6:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Cash flow

09máj6:30BOZP v stavebníctve – "Vyhláška MPSVaR SR č. 147/2013 a jej novely : vyhl. MPSVaR SR 46/2014 a vyhláška MPSVaR SR č. 100/20156:30 Udalosť usporiadaná: s.r.o Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:BOZP

10máj6:30Registrácie v sociálnej poisťovni a v zdravotnej poisťovni - prehľad povinností mzdovej účtovníčky6:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Mzdy a odvody,Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikám

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSITA s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií. Všeobecné obchodné podmienky | Kontakt
OK

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...

X